Sosyal Medya Hesaplarımız

Samsun Haber

Samsun’da Eğitim

Samsun, 2018 yılı itibarıyla 6 üzeri yaş grubunda 1.151.957 kişinin okuryazar olduğu Samsun Türkiye’nin en fazla okuryazar sayısına sahip 11. ilidir.

Yayınlandı

on

Okullaşma oranı %96,06 olup okul öncesi eğitimde okullaşma oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. İl genelinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesinde 900’ü aşkın eğitim kurumu bulunmakta olup bu okullarda toplam 250 binden fazla öğrenci bulunmaktadır. Samsun’daki öğrencilerin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi puan ortalaması 304, Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan ortalaması ise 201’dir.

Yükseköğretim seviyesinde eğitim veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi olmak üzere iki kurum bulunmaktadır. Bu üniversitelerdeki toplam öğrenci sayısı 50 bin iken öğretim üyesi sayısı ise 2.500’den fazladır. Üniversitelerin dışında 4 Ocak 1982’de eğitim-öğretime başlayan ve 2001 yılında önlisans seviyesinde eğitim vermeye başlayan 19 Mayıs Polis Meslek Yüksekokulunu barındıran Samsun’da 2018 yılına dek yaklaşık 25 bin polis memuru bu okuldan mezun olmuştur.

Okulların yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 15 halk kütüphanesinin bulunduğu Samsun’daki bu kütüphanelerde 280.959 kayıtlı kitap bulunmakta olup 2017 yılı itibarıyla bu kaynaklardan yararlanan kişi sayısı 316.651’dir. Gazi İl Halk Kütüphanesi 58.160 kitap ile en fazla kitaba sahip kütüphane olmakla beraber İlkadım Atatürk İlçe Halk Kütüphanesi 96.703 ziyaretçi ile en fazla istifade edilen kütüphane durumundadır. Şehir sakinlerinin devletin sunduğu eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı %80,46 olup yaşam endeksinde aldığı 0,6332 puan ile Samsun’da sunulan eğitim hizmetleri Türkiye genelinde 22. sırada bulunmaktadır.

DAHA FAZLA OKU
YORUM YAPMAK İÇİN TIKLA

YORUM YAPIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Samsun Haber

Samsun’un İlçeleri: Çarşamba

Samsun’un İlçeleri: Çarşamba

Yayınlandı

on

By

Çarşamba ilçesi Samsun merkezine yaklaşık 36 km mesafede bulunmaktadır. Samsun-Ordu karayolu üzerindedir. Çarşamba’nın batısında Tekkeköy, doğusunda Terme, güneyinde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleri yer almaktadır. Yeşilırmak Nehri’nin iki yakasına kurulmuş olan ilçenin tarihi MÖ 4000’ne kadar uzanmaktadır.

Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’ya Türklerin yerleştirilmesi ve Anadolu’nun Türkleştirilmesi faaliyetlerinde Çarşamba ilçesi önemli merkezlerden olmuştur. Canik Beyliklerinden Taceddinoğullarının hüküm sürdüğü yörede; vaktiyle kurulan panayırın Çarşamba günleri sürekli hale getirilmesiyle “Çarşamba Panayırı” adını alması, zamanla bölgeye de “Çarşamba” denmesine vesile olduğu rivayet edilmektedir.

Samsun’un en kalabalık ilçelerinden olan Çarşamba, Yeşilırmak Nehri’nin oluşturduğu ova üzerinde yer alır. Türkiye’nin en verimli ve sulak alanlarından olan Çarşamba Ovası; fındıktan karpuza kadar pek çok meyve ve sebzenin üretildiği verimli topraklara sahiptir.

DAHA FAZLA OKU

Samsun Haber

Samsun’un İlçeleri: Canik

Samsun’un İlçeleri: Canik

Yayınlandı

on

By

Canik (Osmanlıca: جانک), Samsun’un Devgeriş Deresi’yle Mert Irmağı arasında Karadeniz’den içeri doğru uzanmış bir yerleşim yeridir. Cumhuriyet tarihinde 2009 yılına kadar belde olan Canik, 2009 yılında ilçe olmuştur. 2020 yılı sayımına göre ise ilçenin nüfusu 101.253’tür.

İlçenin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Canik Dağları’nın Karadeniz’e doğru uzantısı olan tepeler, batısında Mert Irmağı ve İlkadım ilçesi, doğusunda ise Kutlukent bulunmaktadır.

İlçenin en önemli özelliği; sanayi ve ticaret merkezi denilebilecek derecede ticari ve sanayi kuruluşları içinde barındırması ve bunların hatırı sayılır bölümünün içinde olması ve Samsun’un ekonomisine büyük katkı sağlamasıdır.

DAHA FAZLA OKU

Samsun Haber

Samsun’un İlçeleri: Bafra

Samsun’un İlçeleri: Bafra

Yayınlandı

on

By

Bafra, Samsun merkezine yaklaşık 51 km mesafede bulunmakta olup SamsunSinop karayolu üzerindedir.

İlçenin doğusunda 19 Mayıs, batısında Alaçam, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde ise Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçeleri yer almaktadır. Nüfusu yaklaşık 145 bindir. MÖ 4000’li yıllara dayanan tarihiyle Bafra, bir medeniyet beşiği konumundadır.

İlçede yapılan İkiztepe kazısıyla MÖ 4300 ve MÖ 1700 yılları arasında 2600 yıl hüküm süren medeniyetin izleri ortaya çıkartılmıştır. İlçenin adının MÖ 520’li yıllarda, Fenikeliler zamanında ticaret gemilerini yanaştığı koylara kurulan ticaret evlerine, “bafira” ya da “bavra” denilmesinden ortaya çıktığı sanılmaktadır.

Verimli Kızılırmak Deltası üzerinde kurulan ilçe, tarımın da başkenti konumundadır. İlçede yılın dört mevsimi tarımın her türü yapılmaktadır.

DAHA FAZLA OKU

ÇOK OKUNANLAR