Sosyal Medya Hesaplarımız

Eğitim

KPSS’de Yüksek Puan Almak İçin Nasıl Hazırlanmalıyım, Nelere Dikkat Etmeliyim?

Her yıl milyonu geçen bir sayıda memur adayı arkdaşlarımız KPSS sınavında iyi bir puan alıp atanmak istiyor. Ama gel görelim ki sadece çok istemekle KPSS’de yüksek bir puan alınamıyor. Sınava girenlerin çoğu yanlış çalışma stratejileri yüzünden istediği puanı alamıyor. Biz de “Kpss’ye çalışırken nelere dikkat edilmeli, KPSS’ye nasıl çalışılmalı, Kpss’de yüksek puan almak için nasıl bir yol izlenmeli” sorularına cevap vermek için bu yazıyı kaleme aldık. Şimdi okuma zamanı…

Yayınlandı

on

1. Haftalık, aylık ve yıllık çalışma porgramını hazırla

İster Kpss için olsun ister herhangi başka bir sınav için olsun en vazgeçilmez koşul planlı ve programlı olmaktır. Planlı ve programlı olmayan insan, bataklıkta patinaj yapan arabaya benzer. Hareket eder durur ama asla ilerleme kaydetmez. Onun için ilk işin kendine uygun haftalık, aylık ve yıllık çalışma programı hazırlaman.
Çalışma programı hazırlarken mutlaka esneklik payı da vermeyi ihmal etme. Çünkü hayatta işler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir. Herhangi olumsuz bir durumda “bütün programım mahvoldu” stresini yaşamaman için programda esneklik payını asla unutma.
Haftalık ders programında hangi gün hangi sıra ile hangi dersleri çalışacağını belirle.
Aylık ders programında haftalık programda yapılması gereken düzenlemeleri ve değişiklikleri planla.
Yıllık planda ise aylık programlarını her aya göre düzenle.

2. Her gün en az iki derse çalış

Her gün en az ki derse göz atmazsan bütünsel olarak ilerlemen mümkün olmaz. En az diyoruz çünkü iki ders bile yetersiz gelebilir. Esasen olması gereken bir hafta içinde tüm derslere iki defa vakit ayırman. 
Her gün çalıştığın dersin konusunu eğer ki çok uzun bir ünite değilse bitirmeye gayret et. 

3. Kısa konu çalışması yap, konu anlatımında teferruatlarla fazla vakit kaybetme

Kpss öğrencilerinin belki de yaptıkları en büyük hata konu anlatımına fazla vakit ayırmaları. Öğrencilerin çoğu konuların teferruatlarında kaybolup gidiyorlar. Kpss için yüzeysel bir konu anlatımı yeterli gelir. Konu anlatımı çalışırken size düşen can alıcı noktalara önem vermeniz ve onları iyice öğrenmeniz. İnanın ÖSYM de zaten derinlere inip de sizlere soru sormaz.

Kısa konu tekrarından sonra uygulamamızdaki o konu ile soru cevap testlerini mutlaka çöz. Soru cevap testleri ile öğrendiklerini hızlı bir şekilde pekiştirmiş olursun.

Kpss Soru Cevap Uygulaması

Play Store Linki için TIKLA
APP Store Linki için TIKLA

4. Bol bol soru çöz

Kpss’de yüksek bir puan mı almak istiyorsun o zaman bu şartı yerine getir. Bol bol soru çözmek hem konu anlatımı eksiğinizi giderir hem pratiklik kazandırır hem eksiklerinizi size gösterir hem de her türlü soruyu görme ve sınava tam olarak hazırlıklı olma olasılığınızı yükseltir. Bundan dolayı mutlaka ama mutlaka soru çözmeye çok fazla önem verin. Her dersten iki tane soru bankasını bitirin. Sizler için hazrıladığımız KPSS Soru-Cevap Uygulaması’ndaki soruları en az iki defa mutlaka bitirin.

5. Düzenli tekrar yap

Uygulamamızda sürekli üzerinde durduğumuz nokta düzenli tekrarın önemi. Unutkanlığın tek düşmanı düzenli tekrardır. Unutmayınız ki tekrar edilmeyen her bilgi unutulmaya mahkumdur. Onun için tekrar etmeyi asla ihmal etmeyin. “Biliyorum, bir daha tekrara ne gerek var.” demeyin. 

6. Arkanı toplayarak yola devam et

Bu madde çok ama çok önemli bir madde. Beynimiz yapısından dolayı odaklandığı konuyu öğrenmeye ve daha öncekileri ise eğer ki faydasız ve kıymetsiz olduğunu anlarsa unutmaya odaklıdır. Onun için beynimize sürekli daha önce öğrendiğim konular da benim için çok önemli mesajını vermemiz gerekiyor. Bunu nasıl yapabiliriz? Tabiki de bir önceki ünite veya ünitelerle ilgili rastgele soru çözerek. Örneğin, bu haftaki Tarih dersinde çalışacağınız ünite Osmanlı Kuruluş Dönemi ise bu ünite ile ilgili çalışmaya başlamadan önce 10-15 dakikanızı bir önceki konular olan İslam Öncesi Türk Tarihi ve İlk Müslüman Türk Devletleri ünitelerine ayırmanız gerekir. Her bir üniteden rastgele beşer soru çözmeniz yeterlidir. Böylece beyninize “aman ha daha önce çalıştığım konuları unutmaya kalkışma, onlar da benim için çok önemli” mesajını iletmiş olursunuz.

7. Deneme çözmeyi asla ihmal etme

Bulunduğunuz konumu ve ilerlemenizi görmeniz için ister branş demesi olsun isterse tam deneme olsun deneme çözmekten daha iyi bir yol bulamazsınız. Deneme çözmek size hem konumunuz ile ilgili bilgi verir hem ne kadar ilerlediğinizi size gösterir hem de derslere bütüncül bir bakış açısıyla bakmanızı sağlar. Ünitelere odaklanmayı bırakıp artık topyekün bir dersin tamamına odaklanmanızı size öğretir. Ayrıca denemeler ile eksiklerinizi de belirleyebilir ve nokta atışı konu çalışma ve test çözme imkanı da elde etmiş olursunuz.

DAHA FAZLA OKU
YORUM YAPMAK İÇİN TIKLA

YORUM YAPIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eğitim

Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı mı? İOKBS 2023 sonuçları açıklandı mı?

Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları için heyecan dorukta. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine uygulanan bursluluk sınavı 3 Eylül tarihinde gerçekleştirildi.

Yayınlandı

on

By

2023 İOKBS sonuçları dört gözle bekleniyor. Sınava katılım sağlayan öğrenciler, 2023 İOKBS sonuç tarihini araştırıyor. Peki, İOKBS 2023 sonuçları açıklandı mı? Bursluluk sonuçları nasıl öğrenilir?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 3 Eylül tarihinde 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıfların katılımı ile yapıldı. . Bu yıl Bursluluk sınavına 1 milyon 44 bin 846 öğrenci katıldı. 120 dakika süren sınavda öğrencilere 100 soru soruldu.

MEB DUYURDU

MEB bursluluk sınav sonuç tarihini resmi internet adresi üzerinden paylaştı. Takvime göre, İOKBS sonuçları eylül ayı içerisinde duyurulacak.

KESİN TARİH BELLİ OLDU

2023 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Sınav Sonucu Ekranı “www.meb.gov.tr” de yer alacak. Sınav sonuçları, 22 Eylül 2023’te “www.meb.gov.tr” internet adresinde ilan edilecek. Okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi hâlinde “Sınav Sonuç Belgesi”ni elektronik ortamdan alıp mühür ve imza ile onayladıktan sonra öğrenci velisine veya öğrenciye imza karşılığı verecektir.

PUAN HESAPLAMASI

İOKBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

BURSLULUK BAŞLANGICI NE ZAMAN

Öğrenci bursları, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümleri gereği, bursluluk sınavı kazanılarak okula kayıt yaptırılan tarihi izleyen Ekim ayı başından itibaren ödenir. Bursluluk sınavını kazanan ancak parasız yatılılığa yerleştirilen öğrenciler, 2684 sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanun’un 7 nci maddesinde belirtilen “Parasız yatılı öğrencilere ayrıca burs verilmez.” hükmü gereğince bursluluktan yararlanamaz.

DAHA FAZLA OKU

ÇOK OKUNANLAR