Sosyal Medya Hesaplarımız

Ekonomi

Hakem Kurulu, memur zam oranı için ilk toplantısını yaptı

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 1 Ağustos’ta başlayıp 22 Ağustos’ta sona eren 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde maaş zam oranında anlaşma sağlanamadı.

Yayınlandı

on

Görüşmelerde, Kamu İşveren Heyeti ile sendikalar arasında 11 hizmet kolunun tamamında mutabakat sağlandı ancak 2024 ve 2025’teki zam oranında anlaşma sağlanamadı ve karar, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na kaldı.

Nihai kararı verecek kurulun ilk toplantısı, bugün Sayıştay Başkanlığı’nda 11 üyenin katılımıyla gerçekleşti.

Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında saat 10.30’da başlayan toplantı, 1,5 saat sürdü.

Memur-Sen Kurul’a dün başvuru yaptı

Toplantılarda aktif rol oynayan yetkili konfederasyon Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na dün başvuru yaptı.

Memur-Sen başvurusunda, toplu sözleşme masasında uzlaşılan maddelerin lehlerine genişletilmesi kaydıyla uzlaşılamayan taleplerinin Kurul tarafından bağıtlanmasını istedi.

Ay sonuna kadar zam oranına karar verilecek

Kurulun, kararını vermek için ay sonuna kadar süresi var.

Kurulun verdiği karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.

Kuruldaki isimler

Başkanlığını Sayıştay Başkanı Metin Yener’in yaptığı kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal’dan oluşuyor.

Kamu İşveren Heyeti’nin maaş zam oranı teklifi

Kamu İşveren Heyeti, 17 Ağustos’ta teklifini 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.

DAHA FAZLA OKU
YORUM YAPMAK İÇİN TIKLA

YORUM YAPIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel 5 puan artırarak yüzde 30’a çıkardı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağını belirten Merkez Bankası, sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceğini açıkladı.

Yayınlandı

on

By

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Eylül ayı toplantısını yapan PPK, politika faizini 5 puan artışla yüzde 30’a çıkardı.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans ve Reuters‘ın anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 5 puan artırılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası’nın son dört aydaki faiz artışı toplam 21,5 puanı buldu.

MERKEZ BANKASI KARAR METNİ

PPK’nın karar metninde şu ifadeler yer aldı:

“Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

“AYLIK ENFLASYONUN EĞİLİMİNDE DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK”

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk Lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

“ENFLASYONDA İYİLEŞME OLANA KADAR SIKILAŞMA SÜRECEK”

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

“SADELEŞME KADEMELİ OLARAK SÜRECEK”

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”

FAİZ ARTIŞINA HAZİRANDA BAŞLADI

Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitti.

Merkez Bankası, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını haziranda yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15’e yükseltmişti.

Merkez Bankası temmuz toplantısında politika faizini 2,5 puan artışla yüzde 17,50’ye yükseltmişti.

Ağustos toplantısında faiz artışına devam eden Merkez Bankası, 7,5 puanlık artışla faizi yüzde 25’e çıkardı.

DAHA FAZLA OKU

Ekonomi

Güncel fındık fiyatları! Fındık fiyatları yükseldi mi? (20 Eylül 2023)

Fındık fiyatları gündemde yer alan konulardan biridir. Fındık hasadı Karadeniz’in pek çok noktasında bitme noktasına geldi. Sezon başında taban alım fiyatı 82,5 lira olarak belirlenen fındık, serbest piyasada tavan yaptı. Üreticilere ‘her an düşebilir’ çağrısı geldi. Peki “Fındık fiyatları yükseldi mi? Samsun, Sakarya, Giresun fındık fiyatları ne kadar?” İşte detaylar!

Yayınlandı

on

By

Fındık maliyetleri, serbest piyasa ekonomisi adı altında belirlenen arz ve talep dengesine göre şekil alır. Yeni fiyatlar üzerinden üretici, piyasada faaliyette bulunan fındık tüccarlarına ya da TMO’ya fındıklarını satar. Bunun içinde günlük fındık maliyetleri büyük pay tutar.

Giresun, Sakarya, Samsun, Trabzon, TMO günlük fındık maliyetleri brüt olup, fındık ticareti yapanlar satın aldıkları fındıkların brüt fiyatından Stopaj yüzde 2 ve Borsa Tescil yüzde 01 – 02 dahil olmak üzere toplam yüzde 2,01 – 2,02 oranında kesinti yapmaktadırlar.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI!

SAMSUN FINDIK FİYATI

Samsun Ticaret Borsası’nın verilerine göre Samsun’da kabuklu fındık fiyatı;

  • En düşük 83
  • En yüksek 90 TL’den alıcı buluyor. Ancak vatandaşlar serbest piyasada fındık fiyatlarının 100 TL’den alıcı bulduğunu dile getirmektedir.

SAKARYA FINDIK FİYATI

Sakarya Ticaret Borsası’nın verilerine göre Sakarya’da kabuklu fındık

  • En düşük 76
  • En yüksek 90 TL’den alıcı buluyor. Ancak vatandaşlar serbest piyasada fındık fiyatlarının 100 TL’den alıcı bulduğunu dile getirmektedir.

ORDU FINDIK FİYATI

Bugün serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık 93 – 95 TL bandından işlem görüyor.

FİSKOBİRLİK

Fiskobirlik, 50 randıman Giresun Kalite Fındık için 105 lira fiyat belirlerken, 56 randıman Giresun Kalite Fındık için 117.60 lira belirledi.

Kara ve sivri fındık alım fiyatlarını da açıklayan FKB, 50 randıman 90 lira, 53 randıman 95,40 lira belirledi.

TRABZON FINDIK FİYATI

Trabzon serbest piyasa fındık fiyatları güncel olarak: 85-87 TL’dir.

DAHA FAZLA OKU

Ekonomi

Bakan Işıkhan: Ocak’ta en düşük devlet memuru maaşı 33 bin lira olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Ocak ayında en düşük devlet memuru maaşının 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacağını açıkladı.

Yayınlandı

on

By

Ocak ayında memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak artışın yüzde 50’ye yaklaşacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır.” dedi.

“En düşük memur maaşı 33 bin lira olacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin ocak ayından itibaren alacağı maaşlarla ilgili konuştu. Ankara’da gazetecilere açıklama yapan Bakan Işıkhan, çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Işıkhan, “Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50’ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

 “Emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik”

Işıkhan, emekli maaşıyla ilgili de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydederek, “Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. İktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz.” dedi.

“BAĞ-Kur prim gün sayısı SSK’lılarla eşitlenecek”

EYT kapsamında 1 milyon 899 bin kişinin emeklilik işleminin yapıldığını söyleyen Işıkhan, maaşı henüz bağlanmayan EYT’lilerin yıl sonuna kalmadan haklarına kavuşacağını belirtti. Seçim vaatleri kapsamında da pek çok düzenlemenin peyderpey hayata geçeceğini belirten Işıkhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “BAĞ-KUR prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200’e düşürülerek SSK’lılarla eşitlenecek.

1 milyon BAĞ-KUR’lumuzu kapsayacak. Aile Koruma Kalkanı kapsamında her ailede en az bir kişinin, gençler öncelikli olmak üzere çalışması, belirli süreyle sigorta primlerinin tamamının karşılanması sağlanacak.

Ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta kapsamında prim desteği verilecek.” Bakan Işıkhan, birinci dereceye ulaşmış tüm devlet memurlarına 3600 ek gösterge verileceğini de hatırlattı. Yaşlı bakım sigortasının da hayata geçirilecek düzenlemelerden olduğunu belirtti.

DAHA FAZLA OKU

ÇOK OKUNANLAR